Öfke kişinin herhangi bir engellenme, adaletsizlik veya kendi benliğine yönelik bir tehdit hissettiğinde yaşanan duygudur. Her bireyin öfkelendiği durumlar farklıdır. Bir kişinin öfkelendiğine bir diğer kişi gülüp geçebilir.
Öfke, normal ve sağlıklı bir duygudur. Zararlı olan, onun yanlış düşüncelerle yorumlanarak saldırganlığa dönüşmesidir.
Daha çok şu durumlarda öfke hissederiz;
Utanç hissettiğimizde, hayal kırıklığına uğradığımızda, kendimizi engellenmiş hissettiğimizde, haksızlığa uğradığımızda, kıskançlık hissettiğimizde, onaylanmadığımızda, yalnızlık, itilmişlik ve kaygı hissettiğimizde, anlaşılmadığımızı hissettiğimizde (isterseniz siz de bunlara ekleme yapabilirsiniz). Kişiler bu gibi durumlarda öfkesini ya içe yöneltir ya da dışa yöneltir. Bazı kişiler öfkelerini ifade etmekte zorlanıp, kendilerine ait kuralları ve ölçüleri olması onları içe yöneltir. Örneğin, bu kişilerin öfke tepkileri genellikle somurtma, küsme, uzaklaşma, surat asma gibi edilgen tepkilerdir. Öfkenin dışa yönelmesi ise öfke duygusunun sözel olarak ifade edilmesidir. Ancak bu ifade bazen bir volkanın patlamasına benzer ve kontrolsüzdür. Bu durumda öfkesini yanlış sözlerle aktarmaya çalışır ve bazen saldırganlığa kadar gider. Artık kişi öfke ile birlikte; kızgınlık, nefret, intikam, düşmanlık, bağırma, kin, kaygı ve hiddet duygularını yaşar. Bu duyguları yaşayan kişinin ilişkilerinde bozulma olma oranı çok yüksektir.
Yapılan çalışmalarda aslında öfkenin süresinin 90 saniye olduğu ispatlanmıştır. Dr. Jill Bolte Taylor’un 90 saniye kuralına göre yaşadığımız öfke duygusunun bedenimizde kalma süresi 90 saniyedir. 90 saniye sonrası artık bizim kendi seçimimiz, olayı çarpık bir şekilde yorumlamamızdan dolayı bazen haftalar, aylar, yıllarca sürdürürsünüz. Bundan dolayı olumsuz bir duygu durumundayken, kendinize söylediklerinize dikkat edin, kafanızda olumsuz senaryolar yazmayın ve olumlu dil kalıpları kullanarak kişinin söylediklerini kişisel algılamak yerine empatik olmaya çalışın, örnek veriyorum belki de kişinin psikolojik ve fiziksel sıkıntıları olabilir, is veya aile kaygıları vardır, yorgundur, geçmişinde yaraları vardır.. Yani olayı size yönelik algılamayın.
Madem 90 saniye ise öfke süresi, o süreyi mutlaka sizi rahatlatacak ve sakinleştirecek aktivite yapın, örnek veriyorum, bulunduğunuz ortamı kısa süreliğine terk edip yürüyüş yapabilirsiniz, icinizden aritmetik matematiksel hesaplamalar yapın.. Reklam filmi, komik videolar izleyin..
Alternatif Çözüm önerileri;
Öfkemizi amacımıza ulaşmayı engellemeyecek tarzda nasıl ifade edebilirim? sorusunun yanıtı üzerine düşünmek.
Öfke anında durup, yavaş ve derin nefesler alıp, kendi kendinize rahatım veya sakinleşmeliyim telkinlerinde bulunun. En az 20 defa derin nefes alıp verin.
Öfke anınızda konuşma yapmayıp, bunu düşünmek için zaman ayırın.
Aşırı düşünme sonucu aklınız size oyunlar oynamaya başlar ve olmayan problemler üretirsiniz. Bundan dolayı düşünceyi rahatlatacak bir şeyler (size iyi gelen) yapın.
Mizah duygularınızı geliştirin.
Tartışmaları erteleyin.
Egzersiz ve spor yapın.
Kısa yürüyüşler yapmak kişinin öfkesini yüzde 40 dindirdiği bazı çalışmalarda ispatlanmıştır.
KENDİ TECRÜBELERİMDE GÖRDÜĞÜM ÖFKEYİ ANLIK DİNDİREN EN ÖNEMLİ TEKNİK NEFES EGZERSİZLERİDİR.
;
Back to top button