
Doç. Dr. Aytaç yanıtladı: Urfalıları ürkütmek adına söylemiyorum ama...
Harran Üniversitesi Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı Başkanı/Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Serdar AYTAÇ, fay hatları geçen şehirler arasına bilimsel araştırmalar ışığında Urfa'nın da dahil edilebileceğini söyledi.
Harran Üniversitesi Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı Başkanı/Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Serdar AYTAÇ, Urfalıların depremi 3-4 ay daha hissedeceğini söyledi.
TV63'te katıldığı programda bazı tespitlerde bulunan Doç.Dr.Aytaç, bölgemizde yer alan Bozova, Kalecik ve Samsat faylarının rihter ölçeğine göre 5 ila 6 şiddetinde deprem üretebilme kapasitesine sahip olduğunu, bunu Urfa'nın deprem tarihinde de görebildiklerini dile getirdi ve şu yorumu yaptı:
'' Adıyaman'da 3 şiddetindeki bir depremi, Maraş civarlarındaki 4 ve üzerindeki artçı şokları da Urfa olarak hissedebiliyoruz. Dolayısıyla artçı şoklar meydana geldikçe biz bu sarsıntıları hissedeceğiz.
Türkiye'de yapılan bilimsel araştırmalara göre, 24 il merkezi fay hatları üzerinde bulunuyor. 110 ilçe merkezi de fay üzerinde kurulu. Ben Urfalıları ürkütmek adına söylemiyorum ama bu 24 ilin arasına bilimsel araştırmalar ışığında Urfa'nın da dahil edilebileceğini düşünüyorum. Belki bu sayı 30'lara 40'lara çıkacak. 24 il arasında Urfa yok ama 110 ilçe arasında Bozova var.
Urfa gelecekte deprem anlamında güvenli bir şehir mi? Bir defa şunu söyleyeyim. Bir defa zemin şartlarımız Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay'a göre çok farklı. Adıyaman'ın depremi bu kadar ağır yaşamasının nedeni kent eski bir göl yatağı üzerine kurulmuş, dolayısıyla zemin oldukça gevşek. Aynı zamanda Adıyaman fayının da altında yer alıyor. Bizde ise zemin koşulları bu kentlere göre çok çok daha iyi.
Urfa kent merkezinde, dışarıdan yapılara müdahale edilmiş olanları saymazsak zemini kötü olan yerlerde hasarın büyük olduğunu görüyoruz. Anadolunun diğer kısımlarına göre depremselliğimiz her zaman daha düşük olacak ancak bu demek değildir ki başka şehirlerdeki depremler bizi etkilemeyecek. Uzun yıllardır oynamamış ama oynama ihtimali yüksek olan faylar var. Deprem sonrasında yer hareketleri belki o tarafa gitme eğiliminde. Bunu çok detaylı bir şekilde incelemek lazım. Çünkü Arap levhası kuzeye doğru hareket ediyor ve Anadolu levhasını sıkıştırıyor. 10 milyon yılda 50 km hareket etmiş bir levhadan ve bunun sonucunda gelişen bir faydan bahsediyoruz.
Urfa'da. kadastral bir sorun çıkacağını düşünmüyorum.. Siverek'te Fırat kıyısında bir yarılma var. (Onu inceleyeceğiz, bir heyelan mı yoksa fay mı ? Görseller çok yetersizdi. Bir ihtimal belki burda bir kadastral sorun oluşabilir. Henüz çok erken)
Son olarak dun Bozova fayında ve Kalecik faylarında küçük 2 deprem oldu. Bu büyük depreme bağlı bu faylara aktarılan olası enerjinin atılması açısından önemli..
Dün 3 küçük deprem daha oldu Urfa çevresinde, enerji boşalması açısından iyi bizim açımızdan rahatlatıcı bir durum..Kadastral açıdan kaymalar artmış olabilir..'' (urfabirha)